Átrium, mint újra felfedezett élettér

Csemegézzetek! Látványtervek több témából
2021-09-25

Átrium, mint újra felfedezett élettér

Pár éve a neten keresgetve ráakadtam egyik kedvenc színészem otthonának képeire (a lényeg a következő képen). Beleestem a képekbe, imádtam, hogy “átlátni” a házon, hogy mindenhonnan fény árad be, hogy körbejárható és bárhonnan “megtámadható”. Rögtön tudtam, hogy ha nem is a Hollywood-i változat, de egy aranyos kis magyar változat kell nekem, ha esetleg lesz egy új házunk. És abban a szerencsében volt mostanság részem, hogy az új házunkba be tudtam tervezni egy aprócska, de mégis az egész ház középpontját adó kis belső paradicsomot, egy átriumot.

Az átrium nem mai keletű megoldás, a régi római ház főrésze volt: négyszögű udvar, ahonnan a lakószobák ajtai nyíltak. Világosságát a tető négyszögletű nyílásán át kapta. Eredetileg a családi élet központja az átriumban volt. Amikor a családi élet később a háznak beljebb fekvő részébe vonult, az átrium a vendégek és a látogatók fogadására szolgált (forrás: wikipédia).

Az átrium manapság újra fénykorát éli, igazán hangulatos része lehet otthonunknak. Például egy belső kerttel, növényekkel, pihenő alkalmatosságokkal remek családi és baráti „rendezvény helyszín” lehet.

Néhány példa a nagyvilágból:

 

És egy kis ízelítő egy általam tervezett otthonunkból, a családi házunk minden szobájából és a nappali élettérből is ki lehet jutni a barátságos kis belső udvarba, ami remek helyszíne akár kis „buliknak” is (legalábbis tinédzser gyermekeim erre is használják 😊), de tökéletesen jó egy kis elvonulásra is, vagy csillagokat nézegetni. Még akár egy hálózsákkal is ki lehet költözni szép nyári éjszakákon 😊

       

Remek példa ez arra, hogy nem csak több száz négyzetméteres villákban lehet ezt az életérzést megvalósítani, hanem egy teljesen hétköznapi méretű (125 nm) családi házban is megkaphatjuk ezt a kis kuxust.